Ciasto kruche

99a

Co jest potrzebne?

CIASTO:

-2,5 szklanki mąki pszennej

-5 łyżek cukru

-1 łyżka proszku do pieczenia

-1 kostka zimnej margaryny

-5 żółtek

Jak przygotować?

Ciasto przygotowujemy tradycyjnie. Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia i cukier. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do miski. Na końcu wbijamy żółtka. Wszystko ugniatamy dość intensywnie, ale niezbyt długo co by nam się ciasto zbytnio nie kleiło. Kiedy wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę, dzielimy na 2 części: 3/4 i 1/4. Obie wrzucamy do osobnych woreczków (lub zawijamy w folie spożywczą). Większą część trzymamy 0,5 godz w zamrażalniku i 0,5 godz w lodówce, natomiast mniejszą część ok. 1,5 godz w zamrażalniku (w zasadzie od momentu przygotowania aż do momentu, gdy będzie nam potrzebna ; )

Teraz bierzemy tortownicę o śr. 28 cm i wkładamy na dno papier do pieczenia. Po upływie godziny wyjmujemy większą część ciasta i płatkami układamy na dnie tortownicy, tak aby lekko zachodziło na brzeg. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i wkładamy na 20 min do piekarnika nagrzanego do 180 st (bez termoobiegu).

Na podpieczone ciasto można wyłożyć np. ubitą pianę z białek i owoce (maliny, truskawki, rabarbar). Zetrzeć na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st (bez termoobiegu) na jakieś 35 minut (lub do momentu, gdy wierzch ciasta będzie odpowiednio złoty).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>