Ciasto drożdżowe

Co jest potrzebne?

CIASTO:

Faza I :

- 20 g drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka mąki

- szczypta soli

- 3 – 4 łyżki mleka

Faza II :

- 11 łyżek mąki

- 3 łyżki cukru

- 1 cukier waniliowy

- 2 jajka

- 1/2 szklanki mleka

- 50 g margaryny do pieczenia

Faza III :

- około 6 – 7 łyżek mąki

KRUSZONKA:

- 6 łyżek mąki

- 2 łyżki cukru

- 2 cukry waniliowe

- 2 łyżki wiórków kokosowych

- 1/3 kostki margaryny do pieczenia

Faza I : drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier, sól i mąkę. Mleko lekko podgrzewamy i mieszamy dokładnie. Przykrytą ściereczką miseczkę wkładamy do podgrzanego do 50 stopni i wyłączonego (!) piekarnika i czekamy aż zwiększy objętość.

Faza II : Mąkę, oba rodzaje cukru, jajka, mleko i wyrośnięty rozczyn ( faza I ) miksujemy, gdy masa będzie gładka dodajemy roztopioną i wystudzoną margarynę i mieszamy do połączenia się składników. Miskę przykrywamy i postępujemy z nią tak samo jak z rozczynem ( do ciepłego i do zwiększenia objętości ).

Faza III : Wyrośnięte ciasto wyrabiamy stopniowo dodając mąki. Powinno samo odchodzić od ręki i w zależności od tego dodajemy więcej lub mniej mąki. Blachę 25 x 28 cm wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Wykładamy ciasto i wyrównujemy ( łyżkę można namoczyć w zimnej wodzie, pomaga ). Przykrywamy blachę i znów odstawiamy do wyrośnięcia.

Z podanych składników zagniatamy kruszonkę i posypujemy nią ciasto.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ( bez termoobiegu ) przez 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>