Biszkopt z wyrastających żółtek

Co jest potrzebne?

CIASTO:

- 3/4 szklanki cukru

- 3/4 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 jajka

-szczypta soli

Jak przygotować?

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli, pod koniec ubijania dodawać po trochu cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy masę z żółtek i przesianą mąkę. Wszystko delikatnie, ale dokładnie mieszamy i przekładamy na blaszkę o wymiarach 25 x 28 cm, ze spodem wyłożonym papierem. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 30 minut.

Jedno przemyślenie na temat “Biszkopt z wyrastających żółtek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>