Biszkopt ucierany

21a

Co jest potrzebne?

BISZKOPT:

- 8 łyżek przesianej mąki pszennej

- 6 łyżek przesianej mąki ziemniaczanej

- 1 szklanka cukry

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 4 jajka

- 6 łyżek wody

Jak przygotować?

W kąpieli wodnej utrzeć żółtka z lekko przemielonym cukrem oraz wodą na gładką, puszystą masę. Można to robić mikserem. Teraz wyjmujemy miskę z kąpieli i dodajemy porcjami oba rodzajne mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy łyżką. Białka ubić z dodatkiem soli. Dodać do masy i bardzo delikatnie wymieszać. Wylewamy na blachę o wymiarach 25 x 28 cm wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st (bez termoobiegu) przez 25 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>