Biszkopt makowy

56i

Co jest potrzebne?

CIASTO:

- 400 g maku mielonego Backmit

- 8 łyżek tartych migdałów Backmit

- 1/4 szklanki rodzynek Kresto

- 400 ml mleka

- 1/4 szklanki cukru

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 6 jajek

- 2 łyżki bułki tartej

- 2 łyżki rumu

- 3 łyżki gorącej wody

Jak przygotować?

Mak z migdałami zalać mlekiem i gotować przez 5 minut ciągle mieszając. Wystudzić. Rodzynki namoczyć w wodzie z rumem. Do masy makowej dodajemy jajka, bułkę tartą, proszek oraz cukier i wszystko razem miksujemy. Na koniec dodajemy namoczone rodzynki i łączymy je z ciastem. Wykładamy na wyłożoną papierem tortownicę o średnicy 26 cm i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>