Beziki

Co jest potrzebne?

- 6 białek

- 1 cukier waniliowy

- 3/4 cukru

Jak przygotować?

Białka ubijamy na sztywno. Wrzucamy cukier waniliowy i po trochu cukru. Pilnować, żeby cukier dobrze się rozpuścił. Ubijamy tak długo, aż zrobi się piękna beza (musi być błyszcząca i sztywna).

Łyżką układamy małe porcyjki z bezy (można to robić na np. ciasteczkach z ciasta kruchego lub na blaszce wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem). Takie beziki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni (z termoobiegiem!) i pieczemy 1 godzinę lub do momentu, gdy beza będzie gotowa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>