Zupa krem z kurek

Jeśli jesień to oczywiście grzyby! Cóż to za jesień bez pysznej zupy z dodatkiem kurek – najlepiej tych zbieranych samodzielnie! Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa krem. Podawana z dodatkiem ziołowych grzanek oraz świeżą natką pietruszki stanowi idealny przepis na rozgrzewający obiad jesienną porą!

Co jest potrzebne?

- 2 marchewki

- 1 pietruszka

- 1 por

- 300 g kurek

- 2 ziemniaki

- 2 kostki rosołowe

- sól, pieprz

- 1 łyżeczka majeranku

- 100 ml śmietany 18%

DODATKOWO:

- natka pietruszki

- grzanki

Jak przygotować?

Marchewkę i pietruszkę kroimy w półplasterki. Zalewamy wodą w garnku i gotujemy.

Na maśle podsmażamy pokrojonego w kostkę pora oraz umyte i oczyszczone kurki. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Kiedy wywar warzywny zagotuje się dodajemy do niego kostki bulionowe, podsmażone grzyby z porem oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości warzyw.

Śmietankę mieszamy z odrobiną gorącej zupy i dodajemy do zupy. Wszystko blendujemy. Podawać z posiekaną natką pietruszki oraz ziołowymi grzankami. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>