Zupa gulaszowa z dwoma rodzajami mięska

Ta zupa w okresie jesienno-zimowym jest w moim domu przygotowywana bardzo często. Nie ma przy niej dużo pracy, choć zupa musi spędzić w garnku jakieś 1,5 godziny. Jej największą zaletą jest to, że zupa gulaszowa naprawdę mocno rozgrzewa! Nie ma chyba nic przyjemniejszego niż duży talerz takiego przysmaku po powrocie z mroźnego dworu. Mięsko, ziemniaki, papryka – te składniki sprawią, że zupa nie tylko nas rozgrzeje ale i pozwoli się dobrze i smacznie najeść. Koniec gadania, bierzemy się do pracy!

Co jest potrzebne?

- 200 g łopatki wieprzowej

- 200 g piersi z kurczaka

- olej do smażenia

- 1 czerwona cebula

- 3 ząbki czosnku

- 1/3 łyżeczki ostrej papryki

- 1 łyżeczka słodkiej papryki

- 1 1/2 łyżeczki majeranku

- pieprz

- około 2 l bulionu

- 4 listki laurowe

- 6 kulek ziela angielskiego

- 2 czerwone papryki

- 3 duże ziemniaki

- 2 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 2 łyżki mąki + 1/3 szklanki zimnej wody

- mały pęczek natki pietruszki

Jak przygotować?

Oba rodzaje mięsa oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso z łopatki. Delikatnie przyprawiamy solą, a kiedy mięsko ładnie się usmaży zdejmujemy je z patelni. Dolewamy nieco oleju i szklimy na nim posiekany czosnek z cebulką. Dokładamy mięso z kurczaka i smażymy z obu stron również delikatnie soląc.

Kiedy pierś z kurczaka będzie już dobrze usmażona dodajemy mięso z łopatki i przyprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem i rozkruszonym w dłoniach majerankiem. Dodajemy pół szklanki wody i dusimy pod przykryciem przez 10 minut.

W garnku gotujemy bulion i dodajemy do niego mięsko wraz z całą zawartością patelni. Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie i gotujemy wszystko przez około 40 minut. Paprykę kroimy w większą kostkę, a następnie dodajemy do zupy razem z koncentratem. Gotujemy kolejne 10 minut.

Teraz obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Po tym czasie dodajemy to do zupy. Kiedy ziemniaki będą miękkie zagęszczamy wszystko mąką wymieszaną z wodą. Na koniec drobno siekamy pietruszkę i doprawiamy nią zupkę. Gotowe, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>