Zupa pomidorowa z warzywami i makaronem

Jedna z moich ulubionych zup. Jedna z zup, która idealnie nadaje się na chłodne dni. Jedna z zup, która jest dość treściwa i nadaje się jako prawdziwe danie obiadowe, a nie jedynie „zasycający płyn”. Wersji znanej nam wszystkim „pomidorówki” jest mnóstwo. Z lanymi kluskami, z ryżem, z warzywami, na bulionie, na śmietanie, w formie kremu… Ta z dzisiejszego przepisu jest moją zdecydowaną faworytką. Dlaczego? Otóż dlatego, że stanowi takie prawdziwe „kombo” wszystkich jej wersji :D Mamy cale pomidory, mamy kawałki mięska, jest i włoszczyzna która wzbogaca smak każdej zupy i oczywiście makaron, który sprawia że zupą można się najeść. A Wy? Którą wersje lubicie najbardziej?

Co jest potrzebne?

- 2 podudzia z kurczaka

- 4 liście laurowe

- 6 kulek ziela angielskiego

- 1 kostka rosołowa

- 2 marchewki

- 1 korzeń pietruszki

- 1 średni por

- 1 łyżeczka majeranku

- 2 łyżeczki ziarenek smaku

- 400 g krojonych pomidorów

- 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- 1,5 łyżki mąki pszennej + 1/4 szklanki zimnej wody

- 5 łyżek śmietany 18%

- 250 g makaronu nr. rurek, świderków..

Jak przygotować?

Mięso włożyć do garnka, dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, zalać ok. 1,5 – 2 l wody i zagotować. Kiedy bulion zacznie wrzeć, zmniejszyć płomień i pogotować jeszcze z 5 minut. Zebrać szumowiny i dodać kostkę rosołową.

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić na większe kawałki. Por pokroić na mniejsze talarki. Włoszczyznę dodać do bulionu. Po 10 minutach przyprawić ziarenkami smaku i  majerankiem, rozcierając go w dłoniach, aby uwolnił się aromat. Gotować do miękkości marchwi i mięsa.

Mięso wyjąć, zdjąć skórkę i podzielić na małe kawałki. Dodać do zupy rozdrobnione mięso, pomidory z puszki i koncentrat. Zupę gotować jeszcze przez co najmniej 10 minut.

Teraz musimy zupkę nieco zagęstnić i zabielić ;) Mąkę wymieszać z zimną wodą, dodać do zupy i dokładnie wymieszać, żeby nie zrobiły się kulki. Śmietanę zahartować kilkoma łyżkami zupy, dolać i wymieszać. Gotujemy jeszcze przez chwilę, aby wszystko się ładnie połączyło.

Makaron ugotować al dente i podawać razem z zupką. Smacznego!

12 przemyśleń na temat “Zupa pomidorowa z warzywami i makaronem

  1. Polactwo przemówiło i zwyzywało blogerkę za kostkę rosołową. Prawdopodobnie tylko dlatego, że do czegoś innego nie sposób się w przepisie przyczepić. Ale nie, trzeba się wymądrzać, gdy samemu się niewiele wie, a doświadczenie jeszcze mniejsze. Oburzenie takie, jakby pisząca zamiast solą doprawiała uranem lub polonem. Nie podoba się,to gotuj nawet na gwoździach i psiej sierści, ale nie modyfikuj cudzych przepisów i pomysłów! Idźcie pyskate kwoki do Lidla puste pudełka wymienić, a nie dowartościowywać się w tematach, o których macie pojęcie takie jak o fizyce kwantowej.

    • Dziękuję za wsparcie ;) Zawsze staram się w przepisach podawać takich składników jakich rzeczywiście używam. Jeśli komuś to nie odpowiada bądź nie stosuje czegoś w swojej kuchni to ja nie mam nic przeciwko – magia gotowania właśnie na tym polega, że każdy przepis przygotowany przez kogoś innego zawsze smakuje nieco inaczej :) Pozdrawiam!

  2. Do takiej świetnej zupy na prawdę szkoda dodawać kostki i śmierdzące ziarenka smaku. One na serio śmierdzą – i kostki i te inne magiczne dodatki.

    • Więc proszę przy swoim wykonaniu tego nie dodawać, a w zamienniku wykorzystać własną mieszankę przypraw i kostki bulionowe domowej roboty. Jak już pisałam, wyjście zawsze się znajdzie! :)

    • Jessssu, jak się nie podoba kostka rosołowa zawsze można jej nie dodawać. Każdy gotuje jak lubi. Jakby się tak czepiać to i biały makaron jest niezdrowy, a gotowana marchewka ma gigantyczny indeks glikemiczny czyli, że też nie jest zdrowa. Generalnie w zasadzie wszystko co jemy bywa niezdrowe i gwarantuję, że od jednej kostki rosołowej w zupie nie pomrzemy! :) Ja osobiście jestem fanką zup, a szczególnie tych w typie „wszystko-mających” bo stanowią one dla mnie wygodne i pożywne danie obiadowe i przepis na pewno wypróbuję. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>