Leczo z kiełbaską

Dzisiaj pyszne danie w jednej z wielu jego odsłon. Leczo idealnie nada się zarówno na obiad jak i na kolację. Mimo, że przygotowanie go zajmie nam chwilę to w przygotowaniu jest bardzo ekonomiczne, bo jednogarnkowe ;) Taką pełną wersję z papryką, cukinią i kiełbasą lubię najbardziej. I choć najmocniej kojarzy mi się z okresem wakacyjnym, kiedy na ogródku mam już swoją cukinię to tym razem nie mogłam się powstrzymać, aby sezon na to danie rozpocząć ciut wcześniej :)

Co jest potrzebne?

- 2 kiełbasy śląskie

- 1/2 kiełbasy podsuszanej

- 1 cebula szalotka

- 2 ząbki czosnku

- 1 duża papryka czerwona

- 2 pomidory

- 1 mała cukinia

- sól, pieprz, papryka ostra, majeranek

- kostka rosołowa + 250 ml wody

- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

- margaryna do smażenia

Jak przygotować?

Kiełbaskę kroimy w talarki. Podsmażamy na patelni. Cebulę kroimy w paski, czosnek drobno siekamy. Dodajemy na patelnie, wszystko mieszamy i czekamy aż cebula się zeszkli.

Paprykę kroimy na większe kawałki, po czym dokładamy na patelnie. Przyprawiamy solą i pieprzem, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem.

Pomidory musimy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki. Cukinię kroimy w kostkę.

Wszystko dorzucamy na patelnię. Przyprawiamy majerankiem i papryką w proszku. Dolewamy bulion przygotowany z kostki rosołowej, przykrywamy i dusimy około 10 min. Po tym czasie należy rozmieszać koncentrat z odrobiną wody i dodać do dania.

Przykrywamy i trzymamy kolejne 20 minut. Na koniec pozwalamy daniu trochę odparować, więc odkrywamy je i trzymamy na małym ogniu przez 10 min.

Podajemy z pieczywem, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>