Kremowy szpinak podany z makaronem

Dzisiaj pomysł na obiad, który ma same zalety. Po pierwsze jest zdrowy, bo jego bohaterem głównym jest szpinak. Po drugie jest bardzo smaczny, bo połączenie wszystkich składników współgra ze sobą idealnie. Po trzecie na każdą kieszeń, bo za wszystkie składniki zapłacicie około 10 złotych. I po czwarte szybki w przygotowaniu, dlatego dzięki temu znajdziecie więcej czasu na popołudniowy odpoczynek. To co? Zaserwować Wam przepis?

Co jest potrzebne?

- 200 g makaronu świderki

- 400 g mrożonego szpinaku

- pół cebuli

- 3 ząbki czosnku

- 1 kostka rosołowa

- 150 ml wody

- 100 g serka topionego

- 4 łyżki śmietany 18%

- masło

- sól, pieprz

Jak przygotować?

Cebulę i czosnek obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy na nie cebulkę i czosnek. Wystarczy je zeszklić.

Teraz dodajemy szpinak i czekamy aż się rozmrozi na patelni. Wlewamy rozpuszczoną w wodzie kostkę rosołową. Czekamy aż płyn odparuje, a wszystko od czasu do czasu mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Dodajemy pokrojony na kawałki serek topiony i łączymy wszystkie składniki. Na końcu mieszamy śmietanę z kilkoma łyżkami szpinaku, tak aby miały podobną temperaturę. Następnie dodajemy wszystko na patelnie i podsmażamy jeszcze chwilę cały czas mieszając.

Teraz wystarczy ugotować w osolonej wodzie makaron. Po odcedzeniu dodajemy go do szpinaku i mieszamy dokładnie, tak aby każdy jeden makaron był smacznie obtoczony w szpinaku.

Gotowe, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>