Zupka krem z pieczarek

Jedna z moich ulubionych. Uwielbiam jej smak, aromat, konsystencje… Dla mnie to po prostu świetne danie obiadowe. Szczerze powiedziawszy nie jestem zwolenniczką pieczarek i unikam ich nadmiaru chociażby w pizzy, jednak ten kremik… Zdecydowany wyjątek od reguły :D Podany ze świeżą natką pietruszki i grzankami, na które przepis już możecie znaleźć na blogu. Nic tylko biec po pieczarki i brać się za gotowanie :D

Co jest potrzebne?

- 1 cebula

- 500 g pieczarek

- sól, pieprz

- 3 kostki rosołowe

- 1,5 l wody

- 4 ziemniaki

- 10 łyżek śmietany 12%

- 1/4 łyżeczki majeranku

DODATKOWO:

- mały pęczek natki pietruszki

- grzanki

Jak przygotować?

Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Pieczarki oczyścić i obrać, jeśli nie są malutkie, pokroić w plasterki i dorzucić na patelnię do zeszklonej cebulki. Smażymy je przez około 5 minut lub do czasu, aż woda nieco odparuje a pieczarki się zarumienią. Od czasu do czasu mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem.

W garnku przygotowujemy bulion z kostek rosołowych. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, po czym dokładamy do bulionu. Kiedy zmiękną dodajemy też pieczarki z cebulą i przyprawiamy majerankiem. Do śmietany dodajemy nieco zupy, po czym wlewamy ją delikatnie do zupy i mieszamy. Zupkę gotujemy jeszcze chwilę. Teraz należy ją zblendować. Podajemy z posiekaną pietruszką i grzankami.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>