Kakaowe drożdżowe z owocami

Kolejna wersja ciasta drożdżowego. Pojawia się w moim domu często, ale zawsze z jakąś odmianą, tak aby się nie znudziło. Tym razem wersja z maliną i porzeczką oraz… kakaową kruszonką. Próbowaliście już? Jeśli nie to zachęcam. Kakao pysznie się komponuje z owocami.

Co jest potrzebne?

CIASTO:

- 1 + 3/4 szklanki mąki pszennej

- 1 paczka suchych drożdży (7 g)

- 4 łyżki cukru

- 50 g masła

- 1/2 szklanki mleka

- 2 jajka

KRUSZONKA:

- 2/3 szklanki mąki pszennej

- 2  łyżki kakao

- 4 łyżki cukru

- 100 g masła

OWOCE:

- 200 g czerwonych porzeczek

- 50 g malin

Jak przygotować?

1 szklankę mąki przesiać, wymieszać z cukrem i  drożdżami. Masło roztopić, kiedy przestygnie dodać mleko i utrzepać z jajkami. Do suchych składników wlewamy po trochu płyn. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do czasu, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Kiedy ciasto wyrośnie dodajemy pozostałą część mąki. Najpierw mieszamy drewnianą łyżką (można ją namoczyć w zimnej wodzie, wtedy ciasto się nie klei), później zagniatamy. Blaszkę o wymiarach 24 x 28 cm wykładamy na dnie papierem. Następnie formujemy na niej ciasto i znów odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto się podniesie i będzie pulchniejsze wykładamy na nie umyte owoce i posypujemy kruszonką, zagniecioną z podanych składników. Odkładamy jeszcze na około 20 minut.

Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu) przez 35 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>