Porzeczkowianki czyli słodkie bułeczki z porzeczką

Pyszna sezonowa odmiana znanych wszystkim jagodzianek. Czasami wystarczy zmienić jeden składnik i całe danie zmienia swój smak. Dokładnie tak jest w tym przypadku. Pyszne drożdżowe ciasto i lekko kwaśne nadzienie. Idealne do zabrania na wakacyjną wycieczkę czy też do zjedzenia na śniadanie.

Co jest potrzebne?

CIASTO:

- 1 2/3 szklanki mąki pszennej

- 1/4 szklanki cukru

- szczypta soli

- 7 g suchych drożdży

- 1/2 szklanki mleka

- 1 jajko

- 4 łyżki oleju

NADZIENIE:

- 100 g porzeczek czerwonych

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

DODATKOWO:

- 4 łyżki mąki pszennej

Jak przygotować?

Wszystkie suche składniki ciasta wymieszać. Jajko roztrzepać w mleku, dodawać do składników suchych i mieszać. Na końcu dodajemy olej i zagniatamy ciasto. Zostawiamy pod przykryciem na około 1 godzinkę, aby podwoiło objętość.

Ciasto delikatnie obsypujemy mąką i wyrabiamy przez chwilę. Dzielimy na 6 równych części, z których formujemy kulki i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Odstawiamy na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy porzeczki – myjemy, osuszamy, zasypujemy cukrem i mąką i odstawiamy.

Wyrośnięte kulki z ciasta rozpłaszczamy delikatnie na ręce, na środek wykładamy porcję porzeczek i dokładnie zalepiamy.  Odkładamy na blaszkę sklejeniem do dołu i czekamy aż ciasto znów podrośnie, około 30 minut.

Po tym czasie smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut (bez termoobiegu).

Kiedy bułeczki ostygną trzeba je polukrować.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>