Kakaowy omlet z truskawką

Coś na lepszy humor i rozpieszczenie podniebienia już od samego rana. Puszysty i delikatny omlet kakaowy z dodatkiem tego co najlepsze w tym sezonie – truskawek. Zasmakuje i dużym i małym :)

Co jest potrzebne?

- 2 jajka

- 1 łyżka cukru

- 2 łyżki mąki pszennej

- 1 łyżeczka kakao

- 10 truskawek

- 1 kostka dowolnej czekolady bez nadzienia

- 1 łyżeczka miodu

- olej do smażenia

Jak przygotować?

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na puszystą, ale nie sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajmy po trochu mąkę przesianą z kakaem. Kiedy składniki się połączą dodajemy pianę i delikatnie wszystko mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy ciasto i równo je rozsmarowujemy. Na wierzchu układamy pokrojone truskawki (3 zostawiamy do dekoracji). Kiedy spód się już przysmaży delikatnie przewracamy omlet na drugą stronę. Najlepiej przy pomocy dwóch szerokich  łopatek.

Kiedy omlet będzie usmażony z obu stron przekładamy go na talerz i składamy na pół. Dekorujemy pokrojonymi truskawkami, startą czekoladą i polewamy miodem.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>