Mieszaniec dla leniwych – ciasto z truskawkami i rabarbarem

Jedno z ciast dla leniwych. Przygotowuje się je ze składników, które mamy w domu praktycznie zawsze, a od momentu zabrania się za nie do wsadzenia do piekarnika mija chwila. Łatwe w przygotowaniu, wystarczy pokroić, zagnieść i zmiksować ;) Jest różnorodne, bo spód babkowo-biszkoptowy, owoce możecie położyć jakie tylko chcecie a góra zaczerpnięta z tradycyjnego drożdżowego albo angielskiego „crumble” ;) Zapraszam do kuchni!

Co jest potrzebne?

CIASTO:

- 4 jajka

- 1/2 szklanki cukru

- 1/2 szklanki oleju

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

KRUSZONKA:

- 70 g masła

- 8 łyżek mąki pszennej

- 3 łyżki cukru

DODATKOWO:

- 3 łodygi rabarbaru

- 1 1/2 łyżki cukru

- 150 g truskawek

Jak przygotować?

Rabarbar obrać, pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić.

Kruszonkę zagnieść z podanych składników.

Teraz zabieramy się za ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier i ubijamy jak na bezę. Teraz dodajemy kolejno po żółtku, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodajemy na zmianę olej i przesianą mąkę z proszkiem.

Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wysmarować tłuszczem. Wylewamy do niej ciasto. Truskawki oczyszczamy z szypułek, kroimy na ćwiartki i mieszamy z rabarbarem. Na ciasto wykładamy owoce i zasypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 35 minut.

Smacznego!

3 przemyślenia na temat “Mieszaniec dla leniwych – ciasto z truskawkami i rabarbarem

  1. No to moja wersja ciasta już w piekarniku. Łatwe w przygotowaniu. Mam nadzieję że będzie smaczne ale o tym napiszę jak skosztuje :-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>