Zupa szparagowa z oliwą z oliwek

Pyszna, delikatna zupka ze szparagami w roli głównej. Warto skorzystać z przepisu, póki jest sezon na szparagi. Nie wiem jak Wy, ale ja je wprost uwielbiam i co roku z utęsknieniem wyglądam na targowisku czy już w końcu są :D Choć muszę się pochwalić, że w tym roku pierwsze szparagi jakie zjadłam wyrosły w babcinym ogrodzie :D Tak więc zapraszam wszystkich po fartuszki i szparagujemy!

Co jest potrzebne?

- 1 l wody

- 2 kostki rosołowe

- 1 duży ziemniak

- 0,5 kg szparagów

- 1 czerwona cebula

- oliwa z oliwek (moja wygrana w konkursie Grecki Składzik, info niżej ;)

- kilka gałązek natki pietruszki

- sól, pieprz

- 1 liść laurowy

- 2 ziela angielskie

- 5 łyżek śmietany 18%

Jak przygotować?

Z wody i kostek przygotowujemy bulion. Ziemniaka i szparagi obieramy. Ziemniaka kroimy w drobną kostkę. Główki szparagów odcinamy i odkładamy na bok, resztę kroimy na kawałki 1-2 cm. Ziemniaka i szparagi wrzucamy do wrzącego bulionu. Przyprawiamy, dodajemy ziele i liść. Gotujemy na małym ogniu do miękkości szparagów.

Cebulę zeszklić, dodać do wywaru, dodać 1 łyżkę oliwy. Gotować jeszcze przez 2-3 minutki. Śmietanę zahartować odrobiną wywaru, połączyć z zupą. Zupę zmiksować.

Główki szaragów gotujemy około 5 minut w osolonej wodzie.

Zupkę podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki i skropioną oliwą z oliwek.

Smacznego!

A teraz mała reklama, a właściwie rekomendacja :D Jeśli macie ochotę kupić sobie oliwę z oliwek lub inne produkty kulinarne prosto z Grecji to serdecznie polecam Wam Grecki Składzik. Tutaj żadnych podróbek, wszystko sprowadzane prosto z tego pięknego kraju, obsługa przemiła, a wysyłka bardzo szybko. Warto korzystać ze sprawdzonych źródeł, ja już zdążyłam się o tym przekonać ;)

3 przemyślenia na temat “Zupa szparagowa z oliwą z oliwek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>