Wiosenna sałatka

Żółto-zielona sałatka pachnąca wiosną. Na bazie ziemniaków, więc z pewnością idzie się nią najeść. Sprawdzi się jako dodatek do mięs czy nawet sama, podana np. na kolację. Wykonana z produktów, które właściwie zawsze mamy pod ręką, ale przecież te klasyczne smaki są najlepsze :)

Co jest potrzebne?

- 4 jajka

- 6 ziemniaków

- 1 czerwona cebula

- 2 ogórki konserwowe

- pęczek szczypiorku

- 5 łyżek majonezu

- 1 łyżka śmietany 18%

- 2/3 łyżeczki musztardy

- sól ziołowa

- pieprz

Jak przygotować?

Jajka gotujemy na twardo, ziemniaki gotujemy w mundurkach. Kiedy przestygną wszystko obieramy. Jajka kroimy w półplasterki, a ziemniaki w grubszą kostkę. Ziemniaki wrzucamy do miski, posypujemy delikatnie solą i mieszamy. Cebulę i ogórki kroimy drobno. Szczypiorek siekamy. Wszystkie produkty dokładamy do ziemniaków.

Teraz sos. Majonez mieszamy ze śmietaną i musztardą. Doprawiamy pieprzem, możemy jeszcze delikatnie solą, pamiętając, że wcześniej soliliśmy ziemniaki. Dodajemy sos do reszty produktów i łączymy. Najlepiej włożyć ją na około godzinkę do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.

Smacznego!

14 przemyśleń na temat “Wiosenna sałatka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>