Classic scones – angielskie bułeczki

Smaku na te bułeczki narobiła mi ekipa Food is GREAT Britain ;) Trochę czasu zabrało mi zanim zdecydowałam się skorzystać z przepisu i szczerze Wam powiem, biję się w piersi, że tyle zwlekałam! Nigdy, nigdy, NIGDY nie robiłam tak przyjemnego ciasta! Nie klei się do rąk, pachnie nieziemsko i nie sprawia kompletnie żadnych kłopotów z przygotowaniem czy pieczeniem. Słuchajcie, przygotowanie ciasta zajmie Wam tyle co nagrzanie piekarnika, a upieczenie ich mniej więcej tyle co przygotowanie kawy bądź tradycyjnej herbaty i zastawy na stół. Mam nadzieję, że z przyjemnością dacie się skusić na „tea time”! :D

169d

Co jest potrzebne?

- 2 czubate szklanki mąki

- 1/4 łyżeczki soli

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 85 g masła

- 3  łyżki cukru

- 3/4 szklanki ciepłego mleka

- 2-3 krople aromatu migdałowego

- niecała łyżeczka soku z cytryny

- 1 jajko

Jak przygotować?

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mąkę przesiewamy z solą, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masło pokrojone w kosteczkę i zagniatamy, tak aby postały małe kulki. Robimy wgłębienie na środku i wlewamy w nie mleko, aromat i sok z cytryny. Wszystko mieszamy, a później delikatnie zagniatamy.

Kiedy ciasto będzie jednolite, wykładamy je na blat posypany mąką i kilka razy zagniatamy (wystarczy po jednym razie z każdej strony). Składamy ciasto na grubość około 4 cm i wykrawamy foremką bądź grubszą szklanką bułeczki (średnica foremki jakieś 6 cm).

Kiedy wykroimy kilka bułeczek, znów składamy ciasto i wykrawamy kolejne. Mi wyszło ich 10. Bułeczki układamy na blaszce z piekarnika i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy do uzyskania złotego koloru. Oryginalny przepis podaje, że wystarczy 10 minut, w moim przypadku było to prawie 20 (jakieś 18 minut dokładnie).

Podajemy z dżemem i gęstą śmietaną, smacznego!

Oryginalny przepis dostępny tutaj :)

2 przemyślenia na temat “Classic scones – angielskie bułeczki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>