Serowe leniuchy czyli pierogi leniwe

Istnieją dwie szkoły robienia tych kluseczek. Jedną zaprezentowałam Wam już wcześniej, podstawę ciasta stanowiły gotowane ziemniaki i ser. Dziś przyszedł czas na drugą, z ciasta na bazie samego twarogu. Chyba ta wersja odpowiada mi bardziej. Śmiało można zaliczyć to danie do kategorii studenckiej, ponieważ koszt przygotowania jednej porcji rzeczywiście jest niewielki. Po drugie nie wszystkie kluski robi się tak szybko jak te. Wykonanie jest bardzo proste i myślę, że poradzi sobie z nim każdy. Poza tym są oczywiście pyszne, a ich smak można modyfikować za pomocą różnych dodatków, z którymi się je podaje. Tak więc hop po fartuszki i do kuchni!

d

Co jest potrzebne?

Składniki na dużą 1 porcję.

KLUSKI:

- 150 g tłustego twarogu

- 4  łyżki mąki pszennej

- 1 jajko

- szczypta soli

- 1 cukier wanilinowy

DODATKOWO:

- 1/2 jabłka

- 1/2 łyżki cukru

- 250 ml wody

- serek homogenizowany waniliowy

- ok. 2 łyżki mąki do posypania ciasta

Jak przygotować?

Jabłko obrać, pokroić w kostkę. Dodać cukru, zalać wodą i gotować do miękkości. Jak na kompot ;)

Żółtko oddzielić od białka. Białko delikatnie ubijamy, tylko żeby mu nadać nieco objętości. Twaróg dusimy widelcem, dodajemy żółtko, sól, cukier wanilinowy i 2 łyżki przesianej mąki. Łączymy składniki. Dodajemy spienione białko i pozostałe 2 łyżki mąki i zagniatamy.

 

Blat posypać mąką, z ciasta uformować cienkie wałeczki i tniemy pod skosem na małe kluski. Układamy na talerzu posypując mąką i delikatnie obtaczając w niej kluski.

W garnku zagotować wodę, lekko osolić. Do wrzątku wkładamy delikatnie kluski i gotujemy. Od czasu wypłynięcia na wierzch jakieś 2-3 minuty. Podajemy oczywiście na ciepło, polane serkiem i udekorowane gotowanym jabłkiem.

Smacznego!

 

 

2 przemyślenia na temat “Serowe leniuchy czyli pierogi leniwe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>