Drożdżowe placuszki z jabłkami

Idealne na śniadanie, obiad czy kolację. Bardziej puszyste niż naleśniki. Pysznie smakują z kwaśną śmietaną. Łatwe  i szybkie przygotowanie. Polubią nawet najmłodsi ;)

161c

Co jest potrzebne?

ROZCZYN:

- 10 g drożdży

- 1 łyżka cukru

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżka ciepłego mleka

- szczypta soli

CIASTO:

- 1 szklanka mąki

- 2 łyżki cukru

- 2 jajka

- 160 ml mleka

DODATKOWO:

- 1 jabłko

- cukier puder

- kwaśna śmietana

Jak przygotować?

Rozpoczynamy od rozczynu. Drożdże utrzeć z cukrem i solą. Dodać mleko i mąkę, wymieszać, aby nie było grudek. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Gdy drożdże wyrosną bierzemy się za ciasto. Mąkę przesiać, połączyć z cukrem. Mleko, jajka i drożdże zmiksować, porcjami dodawać suche składniki. Odstawiamy do wyrośnięcia.

Kiedy ciasto podwoi objętość, ścieramy na tarce o grubych oczkach pół jabłka i dodajemy do masy. Smażymy placuszki na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu z obu stron, odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Dekorujemy cukrem pudrem, kawałkami jabłka i śmietaną.

Smacznego!

Jedno przemyślenie na temat “Drożdżowe placuszki z jabłkami

  1. Witaj
    Takie placki to smak dzieciństwa i wspaniale, że o tym napisałaś i jeszcze zdjęcia, teraz wszystko staje się prostsze a szczególnie smażenie placków dzięki Twojemu Blogowi…
    pozdrawiam
    dobrycoach.bloog.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>