Szarlotka z manną (ekstra szybka sypana)

Kolejne ciasto, którego w internecie jest pełno. Był to główny powód dla którego zdecydowałam się na upieczenie tej szarlotki. Jeśli chwali ją tyle osób (zarówno w telewizji jak i wśród znajomych) to wypada przynajmniej znać jej smak, prawda? Potwierdzam, robi się ją niesamowicie szybko i praktycznie bez brudzenia rąk. Właściwie przepis można streścić do 4 słów: wymieszać, zetrzeć, wysypać, upiec. I tyle. Smak zupełnie inny niż klasyczna szarlotka, na kruchym. W zasadzie nic w tym dziwnego, bo nie ma z nim za wiele wspólnego ;) Delikatna, z maślaną nutą, chrupiąca jak ciastko. Jeśli jeszcze nie jedliście, koniecznie wypróbujcie. Zakładać fartuchy i do roboty! ;)

159d

Co jest potrzebne?

- 800 g soczystych jabłek

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1 szklanka kaszy manny

- 1 szklanka mąki pszennej (przesianej)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 2/3 szklanki cukru

- 130 g masła

Jak przygotować?

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Zasypać cynamonem i wymieszać. Soku nie odlewamy chyba, że rzeczywiście puszczą go bardzo dużo (wtedy troszkę odlać).

Mąkę, proszek, kaszkę i cukier połączyć. Dół formy do tarty o średnicy 28 cm wykładamy papierem, boki smarujemy margaryną. Wysypujemy połowę suchych składników, na to wykładamy jabłka i na wierzch wysypujemy resztę składników suchych.

Zimne masło kroimy na cieniutkie plasterki. Układamy na wierzchu suchego ciasta. Przyznam szczerze, że na początku martwił mnie wygląd ciasta, ale kiedy masełko się stopiło, a jabłka puściły sok ciasto bardzo ładnie zaczęło się prezentować i pachnieć ;)

Pieczemy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu). Przed podaniem możecie jeszcze delikatnie oprószyć cukrem pudrem i cynamonem, ale nie jest to koniecznością ;) Smacznego!

2 przemyślenia na temat “Szarlotka z manną (ekstra szybka sypana)

  1. Rzeczywiście, też zauważyłam modę szarlotkę sypaną, ale sama jej do tej pory nie piekłam! Twoja szarlotka pięknie wygląda i bardzo kusi! :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>