Chrupiące ciasteczka owsiane

Czy macie czasami takie napady pod tytułem „Zjadłbym/zjadłabym coś”? Ja tak. I chodzę i szukam… Czekolada? To nie to… Na słono? Jeszcze nie teraz… A może ciasto upiec? Za dużo roboty… I w tym momencie przybywam Wam z pomocą! Mam mega super przepis na ciasteczka, które są idealne na taką okazję. Bardzo szybkie w przygotowaniu i pieczeniu, zdrowe, zwierają błonnik, świetnie nadają się na przekąskę dla małych i dużych. Krótko mówiąc: polecam!

153f

 

Co jest potrzebne?

Składniki na 35 ciasteczek.

- 2 czubate łyżki mąki pszennej

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1,5 szklanki płatków owsianych

- 1/3 szklanki rodzynek

- 2 łyżki sezamu

- 90 g margaryny do pieczenia

- 1/3 szklanki cukru

- 1 jajko

Jak przygotować?

Margarynę miksujemy dodając porcjami cukier tak, aby osiągnąć puszystą masę. Do tego dodajemy jajko i miksujemy do połączenia się składników.

Mąkę przesiewamy z proszkiem. Dodajemy sól, płatki, sezam i drobno pokrojone rodzynki. Wszystko mieszamy. Dodajemy wcześniej przygotowaną masę i wszystko łączymy.

Teraz porcjujemy małe ciasteczka łyżką lub jeśli wolicie rękoma: wystarczy wziąć kulkę ciasta i delikatnie ją rozpłaszczyć na blaszce. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 13 minut.

Smacznego!

4 przemyślenia na temat “Chrupiące ciasteczka owsiane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>