Babka cytrusowa

Pyszna, niezwykle aromatyczna i pomarańczowa w smaku babka, inspirowana przepisem Bosonogiej Contessy. Ciasto bardzo pomarańczowe, delikatnie gorzkawe w środku za sprawą skórki pomarańczowej i błyszczące, bardzo słodkie na zewnątrz dzięki glazurze, którą jest polane. Osobiście kojarzy mi z dwoma bardzo kontrastującymi ze sobą momentami – lato, ze względu na słoneczny kolor tych ciepłych owoców i święta, przez zapach pomarańczy. A z czym Wam będziecie łączyć to ciasto? ;)

143g

Co jest potrzebne?

CIASTO:

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1/3 łyżeczki soli

- 180 g gęstego jogurtu naturalnego

- 0,5 szklanki oleju

- 1 szklanka cukru

- 3 jajka

- 2 łyżeczki soku z cytryny

- skórka otarta z 1 pomarańczy

GLAZURA:

- sok z 1 pomarańczy

- sok z 1/2 cytryny

- 1/3 szklanki cukru

Jak przygotować?

Jogurt, cukier, jajka, sok z cytryny i skórkę z pomarańczy wymieszać trzepaczką. Dodawać porcjami przesianą mąkę z proszkiem i solą. Następnie wlewać po trochu olej. Mieszań aż do połączenia składników.

Ciasto przełożyć do keksówki z dołem wyłożonym papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (bez termoobiegu) przez 50 minut.

Kiedy ciasto lekko przestygnie wyciągnąć je z formy. W rondelku gotować sok z pomarańczy i cytryny z cukrem tak długo, aż cukier się rozpuści, Połową polać ciasto, resztą polewamy kawałki babki bezpośrednio przed podaniem.

Nie bójcie się tego, że ciasto będzie mokre. Nie smakuje jak gąbka, a wręcz przeciwnie nabiera jeszcze lepszego pomarańczowego aromatu.

Smacznego!

5 przemyśleń na temat “Babka cytrusowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>