Muffiny bananowo-czekoladowe

Rozkosz w ustach. Myślę, że to mogłaby być druga nazwa tych babeczek. Jak już wiecie kocham połączenie banana i czekolady, ale te muffinki to już przechodzą same siebie. Przepis na ciasto jest w dużej mierze inspirowany przepisem Kasi z mojeciasto.pl, ponieważ uwielbiam jej przepisy i one rzeczywiści za każdym razem się udają. Z kolei dodatki do babeczek to już moja inwencja. Przepis z gatunku „must have” – bez dwóch zdań musicie je przygotować!

141e

Co jest potrzebne?

Składniki na 18 muffinek.

- 1 1/2 szklanki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 1/2 kostki margaryny do pieczenia

- 2/3 szklanki mleka

- 2 jajka

- 2 łyżki soku z cytryny

- 1 banan

- 1 tabliczka mlecznej czekolady

Jak przygotować?

Mąkę, proszek, cukier puder i sól przesiewamy do miski. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka trzepiemy z mlekiem. Do suchych składników dodajemy płynne i mieszamy ręczną trzepaczką, tak aby nie było grudek w cieście.

Banana kroimy na półplasterki, a czekoladę na małe kosteczki.

Do foremki wkładamy 1 1/2 łyżki ciasta, 2 kawałki banana i 2 kawałki czekolady (lub po więcej jeżeli wystarczy ;) i przykrywamy jedną łyżeczką ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) przez 18 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>