Kanadyjska szarlotka Froda

Za oknem piękna jesienna aura: nie za ciepło, nie za zimno, piękne kolorowe liście i wyjątkowe dla tej pory roku powietrze. Nie wiem czy macie podobnie, ale ja zawsze w tych momentach mam ochotę na coś, co strasznie mocno kojarzy mi się z jesienią – szarlotkę. W poszukiwaniu nowego przepisu na to wyjątkowe ciasto trafiłam na stronę Ugotuj.to a tam na „Kanadyjską szarlotkę Froda”. Przepis od razu zaimponował mi łatwością i prostotą wykonania. Nieco go zmodyfikowałam i w ten sposób powstała moja jesienna, ukochana szarlotka.128g 128a 128b 128c 128d 128e 128f 128h

Co jest potrzebne?

- 1,5 szklanki mąki pszennej

- 5 łyżeczek mąki ziemniaczanej

- 0,5 szklanki cukru

- 2 łyżeczki proszku

- 0,5 łyżeczki soli

- 2 jajka

- 2 łyżki mleka

- 80 g masła

DODATKOWO:

- 3 duże jabłka

- 1 łyżka cukru

- 1,5 łyżki cukru pudru

Jak przygotować?

Jabłka obieramy, kroimy w większą kostkę.

Trzepaczką ubijamy jajka z mlekiem.

Oba rodzaje mąki oraz proszek przesiewamy przez sito, dodajemy sól i mieszamy. Miękkie masło kroimy na mniejsze kosteczki i dodajemy do sypkich składników. Zagniatamy jak na kruszonkę. Dodajemy pokrojone jabłka, ubite wcześniej jajka oraz cukier. Wszystko razem mieszamy.

Spód tortownicy o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy wierzch i posypujemy łyżką cukru. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni (bez termoobiegu) przez 45 minut.

Kiedy ciasto ostygnie dekorujemy je cukrem pudrem.

Smacznego!

4 przemyślenia na temat “Kanadyjska szarlotka Froda

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>