Placuszki jabłkowe

Jabłka bardzo na czasie. One chyba najbardziej kojarzą mi się z jesienią. Racuszki, placuszki, naleśniki – kto tego nie lubi? Ja jestem ich wielką fanką, dlatego że przygotowuje się je szybko, łatwo, są tanie i co najważniejsze przesmaczne.

126d 126a 126b 126c 126e 126f

Co jest potrzebne?

Składniki na 12 sztuk

- 4 jajka

- 0,5 l mleka

- 4 łyżki cukru

- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta cynamonu

- 17 łyżek mąki pszennej

- 3 średnie jabłka

- olej do smażenia

- szczypta soli

Jak przygotować?

Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odstawić.

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy mleko i miksujemy, aż pojawi się piana. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia i cynamon – miksujemy do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodajemy mąkę. Najlepiej porcjami, po łyżce, aby nie było grudek. Oczywiście cały czas miksujemy. Kiedy ciasto będzie puszyste (zaczną pojawiać się bąbelki) i gładkie wstawiamy je do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie ubijamy białka na sztywno z dodatkiem soli. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy starte jabłka (nie odlewamy soku!) i mieszamy łyżką. Teraz dokładamy pianę z białek i delikatnie mieszamy do połączenia się składników.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Gotowe, smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>