Maślane ciasto jabłkowo-malinowe

Dzisiaj wyjątkowy przepis, bo od naszego Czytelnika – Pana Marka. Pyszne, znakomicie wyglądające ciasto i co najważniejsze na czasie. Bardzo dziękuję za przepis i polecam – od Czytelnika dla Czytelników.

malinowo jabłkowy

Co jest potrzebne?

- 2 jajka

- 1 szklanka cukru

- 3/4 szklanki oleju

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 szklanki mąki krupczatki lub tortowej

- 1 kubek maślanki

DODATKOWO:

- 5 jabłek

- 1 szklanka malin

Jak przygotować?

Rozbijamy 2 cale jajka, wsypujemy szklankę cukru, cukier waniliowy i mieszamy trzepaczką lub mikserem. Dodajemy 3 szklanki mąki krupczatki lub mąki tortowej  przesianej przez sito, 2-3 łyżeczki proszku do pieczenia. Wszystko razem mieszamy drewnianą łyżką. Wlać kubek maślanki oraz 3/4 szklanki oleju, wymieszać. Tortownicę o średnicy 15 cm smarujemy masłem lub margaryną wlewamy ciasto do tortownicy. Jabłka kroimy w księżyce układając na wierzchu ciasta, na środku układamy malinki i posypujemy wszystko cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Po wyjęciu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!

2 przemyślenia na temat “Maślane ciasto jabłkowo-malinowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>