Miodowo-owocowe kruche

Wczoraj pokazywałam Wam na facebooku czereśnie i truskawki i pytałam co byście z nich przygotowali. Ja zdecydowałam się na ciasto, którego dawno nie przygotowywałam, choć strasznie je lubię. Kruche ciasto, jednak nie z samym cukrem, a z miodem co znacznie zmienia smak i kolor ciasta. Dwa rodzaje owoców co również urozmaica smak i pianka lekko wiśniowa. Zapewniam, że połączenie tego wszystkiego jest bardzo smaczne.

111f 111g

Co jest potrzebne?

CIASTO:

- 3 szklanki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 5 żółtek

- 3 łyżki miodu

- 2 łyżki cukru

- 200 g margaryny do smażenia

PIANA:

- 5 białek

- szczypta soli

- 3 łyżki cukru

- 1/2 kisielu wiśniowego

DODATKOWO:

- 150 g czereśni

- 250 g truskawek

Jak przygotować?

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski, najpierw siekamy nożem, później krótko, ale dokładnie zagniatamy rękoma. Dzielimy w proporcji 2/3 i 1/3, mniejsza część wędruje do zamrażarki, a większa do lodówki na około 0,5 godziny.

Owoce umyć. Czereśnie wydrylować. Wszystko pokroić na połówki.

Jeśli chcecie, aby ciasto było wyższe to wykorzystajcie małą blachę (25 x 28 cm), ja wzięłam dużą. Dno posmarować margaryną, wyłożyć papierem. Większą część ciasta wylepiamy, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 15 minut.

Białka ubić na sztywno z solą. Dodać cukier i ubijać tak długo, aż się”zbezują” ; ) Wsypać kisiel i ubijać jeszcze około minuty.

Na podpieczone ciasto wyłożyć owoce (najlepiej środkami ku górze), bezę i zetrzeć pozostałą część ciasta na tarce o grubych oczkach. Piec w tej samej temperaturze przez 30 minut.

Smacznego!

29 przemyśleń na temat “Miodowo-owocowe kruche

  1. „Dodać cukier i ubijać tak długo, aż się”zbezują”. Jestem laikiem i nie wiem o co chodzi. Proszę o wyjaśnienie, bo ciasto wygląda wspaniale i pewnie też tak smakuje, więc chciałabym je przygotować

    • Zaczną wyglądać jak beza. Nie będą lekko przezroczyste i puszyste, a bardziej srebrzysto-białe i jakby „cięższe”. Jeśli jesteś zupełnym laikiem to polecam obejrzeć jakiś filmik z przygotowaniem bezy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>