Sernik rabarbarowy

 

Dzień dobry Kochani! Od dłuższego czasu na blogu nie pojawiło się nic słodkiego, dziś nadrabiam. Chciałabym zaproponować Wam serniczek z rabarbarem na kruchym cieście. Ciasto w smaku lekko kwaśnawe, delikatne i rzeczywiście kruche. Z łatwością zabierzecie je ze sobą na piknik czy inne wyjście, gdyż nie grozi wybrudzeniem ; ) Przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne. A przede wszystkim jest to sezonowa odmiana sernika, więc jeśli ktoś lubi to jakże popularne ciasto to tym bardziej polecam taką oto nowość.104e104f 104g

Co jest potrzebne?

CIASTO:

Przepis jest tutaj : )

MASA SEROWA:

- 0,5 kg twarogu

- 2 żółtka

- 2 łyżeczki cukru wanilinowego

- 4 łyżki cukru

MASA RABARBAROWA:

- 8 łodyg rabarbaru

- 5 łyżek cukru

Jak przygotować?

Ciasto przygotować według przepisu, jednak nie dzielimy go na dwie części tylko całość wkładamy do lodówki.

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Poddusić, następnie odsączyć z soku i wystudzić.

Ser zmiksować razem z żółtkami i cukrem.

Dno blaszki o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie wylepić ciastem do wysokości około 1/2 blachy. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wyłożyć warstwę serową, a następnie rabarbar.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 40-45 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>