Kruche z rabarbarem

Sezon na rabarbar w pełni, więc i czas rozpocząć zabawę z kruchymi ciachami! Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam właśnie takie ciasta, gdzie zmieniając ledwie jeden składnik otrzymuję zupełnie nowy smak. Taka jest właśnie zaleta wypieków z kruchego ciasta – przepis na kruche ten sam, ale można zmieniać owoce, dodatek do piany czy samą formę podania. Jednak czego byśmy z tym ciastem nie wymyślili, zawsze wychodzi pachnące, delikatne i przepyszne. Na majówkę, po majówce jak i przez cały sezon – polecam, polecam, polecam! :D

99g99e 99f

Co jest potrzebne?

CIASTO:

Przepis jest tutaj :)

PIANA:

- 5 białek

- 0,5 paczki kisielu wiśniowego

- 1/4 szklanki cukru

- 1 cukier wanilinowy

DODATKOWO:

- 12 łodyg rabarbaru

- 5 łyżek cukru

Jak przygotować?

Rabarbar umyć, obrać, pokroić w kosteczkę i zasypać cukrem. Odstawić.

Ciasto robimy wg zamieszczonego przepisu, dzielimy je na 1/3, którą wstawiamy do zamrażarki i 2/3, które wkładamy do lodówki na jakąś godzinę. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy na dnie papierem i wyklejamy je ciastem z lodówki. Nakłówamy je w kilku miejscach widelcem i podpiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Rabarbar poddusić i odsączyć z soku.

Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając po trochu cukier wymieszany z cukrem wanilinowym. Pod koniec dodajmy kisiel.

Na podpieczone ciasto wykładamy rabarbar, ubitą bezę i ścieramy na wierzch ciasto z zamrażalnika. Pieczemy jeszcze przez 35 minut.

Po wystudzeniu można polukrować :) Smacznego!

3 przemyślenia na temat “Kruche z rabarbarem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>