Sernik kakaowo-brzoskwiniowy

I mój ulubiony sernik. Łączy w sobie kakao, owoce i masę serową. Pyszny, puszysty, niezbyt słodki. Wspaniale nadaje się do popołudniowej kawy. Jest to oczywiście jedna z odmian sernika na kruchym cieście, czasami jednak jeden składnik potrafi zmienić cały smak ciasta. Zapraszam do pieczenia!

Co jest potrzebne?

CIASTO:

-2,5 szklanki mąki pszennej

- 5 łyżek kakao

-5 łyżek cukru

-1 łyżka proszku do pieczenia

-1 kostka zimnej margaryny

-5 żółtek

MASA SEROWA:

- 725 g gotowego sera do sernika

- 0,5 kostki margaryny do pieczenia

- 2 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 2 budynie śmietankowe

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

BEZA:

- 5 białek

- 1 szklanka cukru pudru

- szczypta soli

DODATKOWO:

- 1 puszka brzoskwiń

- lukier (mój robiłam z cukru pudru i wody)

Jak przygotować?

Mąki do ciasta przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem i przesianym kakao. Dodać żółtka i pokrojoną margarynę, następnie zagnieść. Podzielić na pół, zawinąć w folię i włożyć na noc do zamrażalnika.

Margarynę na masę serową zmiksować razem z cukrem. Gdy masa będzie puszysta dodajemy ser i ucieramy mikserem, dodajemy na zmianę składniki sypkie (budyń i mąkę) i jajka. Ucieramy tak długo, aż masa będzie jednolita.

Teraz ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli. Do sztywnej masy dodajemy po trochu cukier.

Spód blaszki o wymiarach 35 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i ścieramy połowę ciasta na tarce o grubych oczkach. Wylewamy masę serową. Brzoskwinie kroimy na paseczki i układamy na masie. Wykładamy bezę i podobnie jak na spód tak i tu ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 1 godz.

Po wystudzeniu polewamy ciasto lukrem. Smacznego!

15 przemyśleń na temat “Sernik kakaowo-brzoskwiniowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>