Kotlety mielone z kiszonym ogórkiem

Z racji tej, że już dawno nie było takich konkretnych dań obiadowych, dziś prezentuje Wam pyszne kotlety mielone. Nie wiem jak Wam, ale mi przejadły się już zwykłe ulepione z mięsa kulki i za każdym razem próbuję coś innego do nich dorzucić. Dla Was wybrałam patent z ogórkiem kiszonym, pietruszką i cebulką z chrupiącą panierką. Chociaż przepis zapisałam na blogu już dawno, to nawet teraz publikując ten wpis czuję ich smak i zapach :D Podane z ziemniaczkami, sosem grzybowym i moimi ukochanymi buraczkami. Tradycyjny polski obiad, więc chyba polecać nie muszę :D

Co jest potrzebne?

- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego

- 2 ogórki kiszone

- 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki

- 1 średnia cebula czerwona

- 1 łyżeczka soli

- 0,5 łyżeczki pieprzu

- 3/4 łyżeczki oregano

- 1 jajko

- 5 łyżek bułki tartej

- olej

- kawałek margaryny do smażenia

Jak przygotować?

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach i odsączyć z soku. Cebulę, ogórki, pietruszkę i jajko dodać do mięsa. Przyprawić i dokładnie wymieszać. Formujemy małe lekko spłaszczone kotleciki, delikatnie i bardzo dokładnie obtaczamy je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać trochę oleju i margarynę. Kotleciki obsmażamy z obu stron, aż będą piękne, pachnące i złociste : )

Podawać z czym lubimy – u mnie z ziemniaczanym puree, sosem grzybowym i buraczkami. Życzę smacznego!

30 przemyśleń na temat “Kotlety mielone z kiszonym ogórkiem

  1. Dziś czytałem przepis i dziś odrazu zrobiłem. Super! Bardzo wszystkim polecam. Całkiem inny ciekawszy smak niż zwykłe kotlety. Rewelacja! Polecam każdemu. Naprawdę WARTO!!! Osobiście robiłem bez niczego. Ale od teraz zawsze będę robił takie. Kiedyś kolega mi wspominał, że takie kotlety właśnie są pyszne. Przyznaję, miał rację. Dzięki.

  2. Dziś czytałem przepis i dziś odrazu zrobiłem. Super! Bardzo wszystkim polecam. Całkiem inny ciekawszy smak niż zwykłe kotlety. Rewelacja! Polecam każdemu. Naprawdę WARTO!!!

  3. kotlety pychotka,wlasnie dzisiaj je robilam :-) dzieci to nawet o dokładke prosily tak im smakowaly:-) dziekuje za fajny przepis,teraz tylko takie kotlety mielone bede robila.!pozdr.

  4. Bradzo fajnie:) kotlety przepyszne i efektownie wyglądają;p
    mielony a jednak cos nowego,odskocznia od tradycyjnego;p
    Zapraszam do mnie:dontgiveup064.blogspot.com/

  5. To ja dodam, że robię od lat mielone a’la zrazy. Mięso mielone może być jakie chcecie: wieprzowe, wieprzowo-wołowe, z drobiu. Farsz do mielonych to mieszanka : boczku wędzonego, ogórków kiszonych, cebuli. Wszystko drobno posiekane (boczek wędzony można rozdrobnić w malakserze ale żeby nie była zupełnie miazga). ogórki powinny być pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o dużych oczkach. Mięso mielone robimy jak na mielone :) ( ja osobiście dodaję kminek mielony i kolendrę mieloną-polecam). Potem biorę porcję mięsa rozpłaszczam na placek, wkładam porcję farszu na środek i formuję wałeeczek szczelnie sklejony ze wszystkich stron. Obtaczam w bułce tartej i smażę , potem duszę jakiś czas wraz z resztkami ogórka kiszonego ,cebuli i boczku (dodadzą smaku sosowi). Moja rodzinka b. je lubi.

  6. Nie przepadam za „czystymi” kotletami mielonymi, więc tak jak i Ty staram się zawsze czymś je wzbogacić, ale o ogórku kiszonym nigdy nie pomyślałem, więc muszę wypróbować Twój przepis. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>