Mandarynkowiec

Witajcie! Dzisiaj mam dla Was ciasto mandarynkowe – ulubione mojej mamy. Bardzo przyjemny placek, ponieważ nie przesadzamy tu z cukrem. Śmietanę słodzimy tylko cukrem waniliowym, więc dominuje w niej sam smak śmietany, a nie słodyczy. Masa pomarańczowa jest kwaśnawa, ale nie kwaśna. Najsłodszy w całym cieście jest chyba biszkopt, ale to też nie oznacza, że jest przesłodzony. Pysznie smakuje popijany owocową herbatą czy nawet słodką czekoladą.  Polecam! : )

Przepis nieco zmieniony pochodzi ze starszego wydania gazety Tina.

Co jest potrzebne?

BISZKOPT:

- 1 szklanka mąki

- 3/4 szklanki cukru

- 6 jajek

- 1 cukier waniliowy

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

MASA MANDARYNKOWA:

- 2 szklanki soku pomarańczowego

- 2 budynie śmietankowe

- syrop z puszki mandarynek

- woda (tyle, aby razem z syropem uzbierała się pełna szklanka)

MASA ŚMIETANOWA:

- 750 ml śmietany 30%

- 1 cukier waniliowy

- 1 śmietan fix

DODATKOWO:

- 1 puszka mandarynek

- ok. 20 sztuk herbatników

- polewa czekoladowa

Jak przygotować?

Biszkopt

Żółtka oddzielić od białek. W kąpieli wodnej ucieramy mikserem żółtka z cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie puszysta, a cukier już nie wyczuwalny wyjmujemy z kąpieli. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, porcjami dodawać do masy z żółtek – mieszamy łyżką. Białka ubić z solą na sztywno i dodać do masy delikatnie mieszając. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 25 minut.

Masy

Kiedy biszkopt już wystygnie ściągamy z niego delikatnie „skórkę”. Mandarynki odsączyć i ułożyć je na cieście.

Budynie rozmieszać w soku z mandarynek z dodatkiem wody. Sok z pomarańczy zagotować, kiedy zacznie wrzeć wlewamy rozmącone budynie i cały czas energicznie mieszamy. Pogotować 2-3 minuty i gorącą masę wylać na ciasto. Zostawić do wystygnięcia.

Śmietanę ubić na sztywno razem z śmietan fixem i cukrem waniliowym. Wykładamy na masę mandarynkową. Na śmietanie układamy ciastka. Polewę rozpuścić i polać nią co drugie ciasteczko.

Gotowe, smacznego!

29 przemyśleń na temat “Mandarynkowiec

  1. Cześć

    Jaką czekoladę dawałyście na ciasto? Raz próbowałam zrobić mandarynkowca i ciasto bardzo dobre tylko czekolada troszkę nie ta co trzeba.

    Dziękuję za radę:)

  2. Ciasto wyglada przepysznie ,mam ochotę go zrobić i spróbować . Jak duża ma być puszka mandarynek i czy ewentualnie możan dodać świeże ?

    • Ok 300 g, mała puszka : ) O tym czy można użyć świeżych pisałam komentarz wcześniej. Niby można, ale jest później problem w czym rozrobić budyń, gdyż w przepisie wykorzystuje się sok z puszki mandarynek i wodę. Inaczej nie próbowałam, więc nie wiem : ) Zachęcam do podzieleniem się rezultatami pieczenia – można wysłać zdjęcia i opinię na mojego maila :) Pozdrawiam!

    • Teoretycznie tak, ale wtedy musiałaby Pani obierać każdy kawałeczek z tej przezroczystej skórki. I kolejnym poważniejszym problemem byłoby to w czym rozrobić budyń (w przepisie jest rozrabiany w soku z puszki mandarynek i wodzie, a w czymś innym np. soku z pomarańczy nie próbowałam..).

  3. Fajne ciacho, jak robię podobne coś – chyba, ale podstawowa różnica to u mnie nie mam mandarynek i masy mandarynkowej:-). Ale to innym razem. Podejrzenia mam tylko jedne. Twój Mandarynkowiec też musi być znakomity!
    Pozdrawiam i zapraszam na małe co nieco do mnie:-)
    Najlepszego w Nowym 2014 roku!

    • Pewnie jest wiele wariacji ciast z bitą śmietaną i wszystkie apetyczne i niestety kaloryczne ; ) Ale zachęcam do podzielenia się przepisem!
      Tobie też wszystkiego dobrego i pomyślności w Nowym Roku! Pozdrawiam serdecznie : )

    • To tak samo jak ja, wszystkie przekładańce to dla mnie mmm.. :D A jeszcze jeśli jest bita śmietana do tego to już w ogóle ideał :D Nic tylko patrzeć jak w boki pójdzie ;)

    • Właściwie tak, nie należy do trudnych. Wystarczy tylko dobry biszkopt i pilnowanie by masa mandarynkowa się nie przypaliła i śmietana nie zważyła : ) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>