Ciasto dla wiewiórki

Mogłabym powiedzieć, że inna pasująca nazwa tego ciasta to „dary jesieni”. Dwa rodzaje pysznych orzechów, które nadają ciastu ładny brązowy kolor i przede wszystkim smak. Jabłka, które się idealnie komponują z orzeszkami, a dzięki temu nie jest to zwyczajny jabłecznik, a lekko wilgotne ciasto z posmakiem jabłek. Znika błyskawicznie, a kolejną zaletą jest to, że się nie rozpada i nie kruszy, więc można zabrać je w podróż, na spacer, piknik… Przepyszne! Myślę, że pomoże Wam pokonać jesienną chandrę, albo jeszcze bardziej cieszyć się kolorami jesieni :D

Co jest potrzebne?

- 4 jajka

- 1 szklanka cukru pudru

- 2 szklanki mąki

- 1/2 szklanki oleju Rapso

- 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich Backmit

- 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych Backmit

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 łyżeczka sody

- 3 średnie jabłka

Jak przygotować?

Jajka ubijamy z cukrem, kiedy masa zrobi się jasna dodajemy porcjami przesianą mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Następnie wlewamy po trochu olej, cały czas miksując. Wsypujemy orzechy i jeszcze chwilę używamy miksera. Jabłka umyć, obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć na dnie papierem i wylać ciasto. Piec w nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) piekarniku przez 35 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem i smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>