Gruszkowy jabłecznik

Witajcie! Dziś przepis, który z pewnością warto wykorzystać póki jeszcze gruszki i jabłka są dostępne. Idealny jesienny smak i zapach, który świetnie się wpasuje w Waszą kuchnię. Radzę się zabrać do roboty i życzę smacznego ;)

Co jest potrzebne?

Składniki na 2 tarty – forma o średnicy 24 cm.

KRUCHE CIASTO:

- 2,5 szklanki mąki pszennej

- 5 łyżek cukru

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 1 kostka zimnej margaryny

- 6 żółtek

- 2 łyżki kaszki manny

- 1 łyżka śmietany 18%

OWOCE:

- 4 duże gruszki

- 4 duże jabłka

- 6 łyżek cukru

- 6 łyżek wody

- 2/3 łyżeczki cynamonu

WIERZCH CIASTA:

- 6 białek

- 3 łyżki cukru

- szczypta soli

- 1/2 opakowania kisielu cytrynowego

Jak przygotować?

Mąkę przesiać do dużej miski. Dodać proszek do pieczenia, kaszkę i cukier. Margarynę kroimy na mniejsze kawałki i rzucamy, wlewamy śmietanę. Na końcu wbijamy żółtka. Wszystko ugniatamy. Kiedy wszystkie składniki się połączą i uzyskamy jednolitą masę, dzielimy na 2 równe części. Obie wrzucamy do osobnych woreczków (lub zawijamy w folie spożywczą) i do lodówki.

Owoce obrać, pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka. Wlać wodę, wsypać cukier i gotować od czasu do czasu mieszając. Gdy zacznie się gotować dodać cynamonu. Gotujemy przez 7-10 min nadal mieszając.

Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Gdy będą sztywne dodać cukier, a kiedy się rozpuści kisiel. Ubijać do momentu połączenia się składników.

Wykładamy połówkę ciasta do formy od tarty, nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) na 15 minut. Po wyjęciu wykładamy połowę owoców (odsączyć je z syropu!) i połowę piany z białek. W piekarniku włączamy termoobieg i pieczemy w tej samej temperaturze kolejne 15 minut, później wyłączamy termoobieg i trzymamy ciasto jeszcze 5 minut. Gdy ta tarta będzie gotowa można przygotować drugą.

Smacznego!

4 przemyślenia na temat “Gruszkowy jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>