Koktajl wieloowocowy

Dzisiaj bardzo szybki przepis, ale bardzo smaczny. Pewnie część z Was już go zna, ale nie zaszkodzi się pochwalić szerszej publiczności :D Pyszny, zdrowy koktajl owocowy, który idealnie nadaje się jako słodki dodatek do pierwszego śniadania lub jako drugie śniadanie. Użyłam tutaj kompozycji kilku owoców, które znalazłam w swoim ogródku, ale oczywiście Wy możecie spróbować zrobić koktajl o innym smaku. Każdy owoc to witaminowa bomba, więc warto zapoznać się choć pokrótce jaka witamina za co jest odpowiedzialna:

- witamina A – wpływa przede wszystkim na prawidłowe widzenie, ale też na prawidłowy stan nabłonka skóry i oczywiście jest świetnym antyoksydantem – znajdziemy ją w agreście, malinach, wiśniach

- witamina C – wzmacnia odporność, obniża cholesterol, oczyszcza organizm z wolnych rodników, przyspiesza gojenie się ran – zawarta w porzeczkach (czarnej i czerwonej), truskawkach, malinach, agreście

- witamina B3 (czyli PP) – wspomaga układ nerwowy, wpływa na prawidłowe funkcjonowanie mózgu oraz utrzymuje prawidłowy stan nabłonka skóry – jest w wiśniach, malinach

- witamina B9 (czyli kwas foliowy) – znamy ją przede wszystkim z większego zapotrzebowania u kobiet w wieku rozrodczym, gdyż zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej u płodu – znajdziemy ją w maliny

I oczywiście BŁONNIK, który znajduje się w każdym z tych owoców, a w nawiasach podaję jego ilość na 100 gram produktu.

 

Co jest potrzebne?

- 100 g czerwonej porzeczki ( 8,2 g błonnika )

- 100 g czarnej porzeczki ( 8,7 g błonnika )

- 100 g zielonego agrestu ( 3 g błonnika )

- 100 g truskawek (1,8 g błonnika )

- 100 g malin ( 6,7 g błonnika )

- 100 g wiśni ( 3 g błonnika )

- 50 ml śmietany

- 250 ml mleka

- 1 opakowanie cukru waniliowego

- 2,5 łyżki miodu

Jak przygotować?

Owoce umyć, oczyścić z ogonków i pozostałości po kwiatkach, wiśnie wydrylować. Wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Dodać miód i cukier, cały czas „mieszamy” blenderem ; ) Dodajemy po trochu mleko i śmietanę, cały czas mieszając. Gdy napój będzie w jednolitym kolorze włożyć na jakieś 30 minut do lodówki. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>