Dżemowe muffinki

Witajcie! Nie wiem jak u Was, ale ja święta Wielkanocne czuję już w całości – powstają ostatnie listy zakupowe tworzone z zapomnianych składników, powoli zaczynam planować kolejność przygotowania potraw, za oknem koło 7 – 8 cm śniegu i wciąż sypie! I czy ktoś ma wątpliwości, że już za chwilę będziemy zasiadać do Wielkanocnego śniadanka? ; ) Muffinki, które dzisiaj prezentuję są pyszne, szybkie i łatwe do przygotowania. Ciasto bardzo pozytywnie mnie zaskoczyło, wyszło dość gęste, więc nie było problemu z jakimś wyciekaniem czy czymś takim. A przy tym wspaniały zapach unoszący się w całym mieszkaniu…

Co jest potrzebne? 

Składniki na 12 sztuk:

- 2 szklanki mąki

- 3/4 szklanki cukru

- 1 łyżka proszku do pieczenia

- 1 cukier waniliowy

- 125 g margaryny do pieczenia

- 1 szklanka mleka

- 1 jajko

- 12 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

Jak przygotować?

Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, do tego dodajemy oba rodzaje cukru, mleko, jajko i margarynę. Dokładnie mieszamy trzepaczką do połączenia się składników. Do foremek nakładamy po 1,5 – 2 łyżki ciasta, następnie 1 łyżkę dżemy i znów 1 łyżkę ciasta. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (bez termoobiegu) przez 20 minut.

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>