Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe

Po przedwczorajszym obejrzeniu programu Jamie w domu nie mogłam postąpić inaczej jak tylko upiec kruche ciasto z jabłkami inspirowane przepisem Jamiego. Jak zwykle ciut go zmodyfikowałam, ponieważ na wierzch dałam kruszonkę, nie dodałam imbiru a cynamon oraz wykorzystałam inne odmiany jabłek. Sens jednak pozostał – przetestowałam przepis na kruche ciasto z użyciem całego jajka! Jestem zachwycona, gdyż ciasto wyszło świetnie. Przeważnie piekąc kruche robiłam dodatki z bezy lub białek mieszanych to z budyniem, to z kisielem. Teraz mam nowy, dobry przepis, który pozwala na dalsze kombinowanie! Jeżeli chodzi o cały wypiek to powiem tak: ciasto pachnie zniewalająco, kruchy spód ma posmak cytrynowy, co nadaje zupełnie inny wymiar szarlotce, którą przyrządzałam zazwyczaj, natomiast kruszonka sprawia, że ciasto jest przyjemnie słodkie i świetnie komponuje się cynamonowymi jabłkami. Krótko mówiąc, zapraszam do pieczenia!

Co jest potrzebne?

KRUCHE CIASTO:

- 180 g mąki pszennej

- 90 g margaryny

- 4 łyżki cukru pudru

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 1 jajko

- 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny

- 1 łyżka mleka

KRUSZONKA:

- 7 łyżek mąki

- 4 łyżki cukru

- 1 łyżeczka cynamonu

- 125 g margaryny

DODATKOWO:

- 300 g jabłek

- 3 łyżki cukru

- 1 łyżeczka cynamonu

Jak przygotować?

Mąkę przesiać, dodać cukier puder i waniliowy oraz pokrojoną margarynę. Margarynę rozduszamy palcami, jak na kruszonkę. Następnie dodajemy skórkę z cytryny, mleko i jajko. Jajko delikatnie roztrzepujemy palcami, następnie delikatnie zagniatamy z resztą ( mieszamy i klepiemy, ale nie gnieciemy!). Jeżeli chodzi o kwestię wyrabiania kruchego ciasta, to bardzo polecam Jamie w domu 2 (odc. 6). Jamie świetnie to pokazuje i można się czegoś nauczyć :) Następnie pakujemy ciasto do woreczka i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Kruszonka. Tutaj już bez „pieszczenia się” zagniatamy wszystkie składniki. Robimy to niezbyt długo, żeby margaryna nie zaczęła się topić. Zanim będziemy mieć już wszystko gotowe, aby wyłożyć kruszonkę minie trochę czasu, więc znakomicie zdąży przejść zapachem i smakiem cynamonu.

Jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i cynamonem. Mieszamy tak, aby każdy kawałek był obtoczony przyprawami. Odstawiamy na 10 minut.

Po wyjęciu z lodówki blat posypujemy obficie mąką, wykładamy ciasto, przykrywamy pergaminem i wałkujemy na równą grubość. Następnie przy pomocy wałka przenosimy je do formy na tartę o średnicy 28 cm, uprzednio wysmarowaną tłuszczem. Wyrównujemy i poprawiamy ewentualne pęknięcia, nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy przez 6 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu).

Jeżeli po wyjęciu ciasto się uniosło to dorobić jeszcze kilka dziurek widelcem. Wykładamy jabłka, kruszonkę i posypujemy łyżką cukru. Pieczemy przez kolejne 20 minut. Teraz pozostaje się tylko delektować wyśmienitym smakiem… ; )

3 przemyślenia na temat “Ciasto jabłkowo – cynamonowo – cytrynowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>