Nadziany murzynek

Dzień dobry! Leniwy poranek w rodzinnym domu – to lubię! Jestem już po pysznym śniadaniu i czuję, że zaraz ambitnie pójdę oglądać telewizję śniadaniową (w między czasie czytając materiały o historii zdrowia…). Postanowiłam wykorzystać wolny czas i już z rana podaję Wam przepis na mój niedzielny przysmak. Chodził za mną 2 tygodnie, na początku w nieco innym wariancie – murzynek miał być z bitą śmietaną, ale ostatecznie zdecydowałam się na budyń. Murzynek też zadowolony z tego faktu, bo po przykrojeniu okazało się, że wyszedł mi piękny, różowy uśmiech ; ) Przepis na ciasto jest zaczerpnięty ze strony margaryny Kasia. Korzystam z niego od dawna i zawsze wychodzi znakomite. No to zapraszam..!

Co jest potrzebne?

MURZYNEK:

- 4 jajka

- 0,5 szklanki mleka

- 1 kostka margaryny do pieczenia

- 2 szklanki mąki

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 4 łyżki kakao

- 1,5 szklanki cukru

- szczypta soli

NADZIENIE:

- 0,5 paczki budyniu malinowego

- 250 ml mleka

Jak przygotować?

Margarynę kroimy na mniejsze kawałeczki. Wrzucamy do rondelka, wlewamy mleko i podgrzewamy tak długo, aż się rozpuści margaryna. Następnie dodajemy cukier i kakao. Cały czas mieszamy trzepaczką do momentu połączenia się składników. Kiedy masa będzie gładka studzimy (można nalać do zlewu zimnej wody i włożyć garneczek).

Budyń przygotować wg. przepisu na opakowaniu, tyle że z takiej ilości składników jaką podałam. Również zostawić do wystudzenia.

Z masy kakaowej odlewamy 2/3 szklanki, a resztę wlewamy do większej miski. Przesiewamy mąkę i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy porcjami do masy, cały czas miksując. Kiedy składniki się połączą dodajemy po jednym żółtku (gdy się rozmiesza wrzucamy kolejne). Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem soli. Przekładamy do masy i delikatnie mieszamy łyżką.

1/2 ciasta przekładamy do wysmarowanej margaryną formy do babki o wymiarach 12 x 25 cm. Budyń przekładamy do szprycy i wyciskamy na ciasto (należy zachować jakiś margines od brzegów formy), następnie wylewamy pozostałe ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 50 minut.

Kiedy ciasto przestygnie oblewamy je dokładnie pozostałą masą kakaową i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego!

2 przemyślenia na temat “Nadziany murzynek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>