Puszysty omlet z szynką i serem

Drugi przepis na dziś, to w podziękowaniu za ponad 6000 wejść :D Jestem bardzo szczęśliwa. Poza tym dziś był bardzo dobry dzień, napadało mi mnóstwo śniegu i nadal pada a to nastraja mnie strasznym optymizmem :D Jutro będzie gorzej, gdyż wyjeżdżam i nie wiem czy śnieg mi tego nie utrudni. Także rozpoczynamy kolejną, dwutygodniową przerwę. Ale cały czas jestem dla Was na facebook >
http://facebook.pl/swiatpachnacyprzyprawami
. Gdy uzbiera nam się większa liczba fanów pewnie pojawią się jakieś konkursy, taki mam przynajmniej plan.

Dziś omlet. Robię go od dawna, w zasadzie to jeden z pierwszych przepisów jakie poznałam. Musiałam go tylko nieco przerobić, lepiej ubić, dodać więcej przypraw. Teraz mogę powiedzieć, że jestem zadowolona z efektu. No, zakładamy fartuszki i zapraszam do kuchni!

Co jest potrzebne?

- 1 jajko

- szczypta soli

- szczypta oregano

- szczypta pietruszki

- 1 łyżka mąki

- 1 łyżka mleka

- 2 plastry szynki

- 2 plastry sera żółtego

- troszkę masła

Jak przygotować?

Oddzielić żółtko od białka. Do żółtka dodać mąkę, mleko, sól, oregano i pietruszkę – zmiksować. Białka ubić (nie musi być bardzo sztywne). Ser i szynkę pokroić w kostkę. Do żółtek dodać białko i ser. Na patelni rozgrzać troszkę masła i podsmażyć szynkę. Przełożyć do masy i wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i usmażyć omlet z obu stron. Gotowe, smacznego!

5 przemyśleń na temat “Puszysty omlet z szynką i serem

  1. fajnie, ze jest taki rpzpeis,w lasnie ejstem po sniadaniu I polecam:) mleko pilos, jajka augustyniak, szynka kania mmmmm jami!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>