Żółty jabłecznik

Witajcie! Dzisiaj ( po kolejnej dość długiej nieobecności) dodaję Wam przepis na ciasto, którego bardzo dawno nie jadłam – jabłecznik. Jest wiele wariacji z tym owocem – kruche ciasta, bita śmietana, murzynek.. dosłownie co dusza zapragnie. Ja wraz z mamą  postanowiłyśmy wykorzystać letnie zapasy, a mianowicie mus jabłkowy. Wyszło bardzo proste a zarazem bardzo pyszne ciasto. Spróbujcie sami!

Co jest potrzebne?

BISZKOPT:

Składniki i sposób przygotowania w zakładce Podstawy do pieczenia > http://cynamon.blogujaca.pl/podstawy-do-pieczenia/

MUS JABŁKOWY:

- 1,5 dużego słoika musu jabłkowego (najlepiej domowej roboty)

- 2 galaretki agrestowe

- 500 ml wody

DODATKOWO:

- 500 ml śmietany 30%

- 2 śmietan fixy

- 2 łyżki cukru pudru

- 1 galaretka cytrynowa

- sok z połówki cytryny

- kilka łyżek wody

Jak przygotować?

Skroić „skórkę” z wierzchu biszkopta. Sok z cytryny połączyć z niewielką ilością wody i skropić tym biszkopt. Galaretki agrestowe rozpuścić w 500 ml wody, a gdy zacznie tężeć wymieszać z musem. Odstawić jeszcze na jakieś 10 minut, aby lepiej się „ściągnęło” i wyłożyć na biszkopt. Śmietanę ubić ze śmietan fixem i pudrem. Wyłożyć na biszkopt, wyrównać i zrobić szlaczki widelcem (jakieś wzorki, wywijaski). Galaretkę cytrynową przygotować wg. przepisu, gdy zacznie tężeć wylać na placek i wstawić na 1 – 2 godziny do lodówki.

Smacznego!

3 przemyślenia na temat “Żółty jabłecznik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>