Cynamonowo-miodowe racuchy

Witam po kolejnej przerwie! Jednak nie daję rady prowadzić bloga w „między czasie”. Mam za dużo na głowie, dlatego też Cynamon zmuszony jest czekać na moje co dwutygodniowe wolne.

Dzisiaj częstuję Was pysznymi placuszkami z miodem, jabłkiem i cynamonem. Serwowane były dziś u mnie na kolację, pycha! Tęskniłam za tym smakiem… ;)

Co jest potrzebne?

- 1 szklanka mąki

- 2 łyżki cukru

- 2 łyżki miodu

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 0,5 łyżeczki cynamonu

- szczypta soli

- 2 mniejsze jabłka

- 1 jajko

- 250 ml mleka

- olej do smażenia

- cukier puder do posypania

Jak przygotować?

Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i cukier. Podgrzać 100 ml mleka i rozpuścić w nim miód. Wymieszać z resztą mleka i wlać do miski z produktami sypkimi. Wymieszać mikserem. Gdy masa będzie jednolita dodać cynamon i przemieszać. Wkładamy na 10 minut do lodówki. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Jabłka obrać (ja zawsze obieram niedokładnie, troszkę skórki zostawiam) i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do masy dodać jabłka i wymieszać łyżką, następnie dodać pianę i ponownie delikatnie wymieszać. Smażymy małe racuszki z obu stron na rozgrzanym oleju. Podawać posypane cukrem pudrem.

Smacznego!

6 przemyśleń na temat “Cynamonowo-miodowe racuchy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>