Naleśniki bananowo-jabłkowe

Witajcie! Jak już pisałam na jednym z blogów od jakiegoś czasu „chodziły” za mną naleśniki. Wizyta w naleśnikarni nie pomogła, a jedynie zostawiła niedosyt. Postanowiłam wykombinować coś naleśnikowego na dzisiejszy podwieczorek. Przy niedzieli, mając nieco więcej czasu niż zazwyczaj dobrze jest zjeść coś innego. Także zapraszam Państwa po fartuszki i maszerujemy do kuchni..!

Co jest potrzebne?

- 250 ml mleka

- 3 jajka

- 4 łyżki cukru

- 7 łyżek mąki

- szczypta soli

- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 0,5 łyżeczki cynamonu

- 1 banan

- 1 jabłko

- 1 serek stracciatella

Jak wykonać?

Żółtka oddzielić od białek. Do żółtek dodać mleko, cukier, sól,  przesianą mąkę i proszek. Mieszać na najwolniejszych obrotach miksera. Włożyć do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć, dodać cynamon i wymieszać delikatnie łyżką. Owoce umyć, obrać. Jabłko zetrzeć na tarce, banana pokroić w kosteczkę. Dodać do ciasta i wymieszać łyżką. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Smażymy na oleju i podajemy polane serkiem. Smacznego i do przeczytania za 2 tygodnie! : )

2 przemyślenia na temat “Naleśniki bananowo-jabłkowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>